ДЕЧЈИ КЛУБ НАРОДНОГ МУЗЕЈА СРБИЈЕ

Ако сте до сада веровали да је тумачење уметничких дела ексклузивно право одраслих јер децу то не занима или нису кадри да схвате “шта је уметник хтео да каже“, разувериће вас кустоси Народног музеја Србије који на радионицама Дечјег клуба окупљају најмлађу публику.

Ови програми састоје се из стручног вођења за децу кроз део поставке који је одабран за тему програма и из радионице на којој настају најлепши музејски сувенири.

Програми Дечјег клуба одржавају се викендом и изузетно су посећени па вам саветујемо да место за своје најмлађе унапред резервишете.

Живот у Лепенском виру, дела Ивана Мештровића, кубизам као покрет – само су неке од тема многобројних радионица које су до сада одржане у националном музеју. Оне на нов начин осветљавају делове сталне али и актуелних поставки и децу уче да разумеју и заволе уметност и културну баштину од најранијег узраста.

Пошто су на примеру Пикасовог портрета жене схватили шта је то кубизам, полазници радионице су насликали аутопортрете у маниру славног сликара.

Радионица “Будите креативне занатлије у византијском атељеу“ отпочела је разгледањем богате колекције средњовековног накита а потом су се најмлађи и сами опробали у овом креативном занату. Са много љубави и пажње, креирали су наруквице за маме и баке.

Богата колекција националног музеја и самим тим широк спектар тема које ови програми обрађују, гарантују да ће свако пронаћи предмет свог интересовања. Ово је добар начин да и родитељи, док траје радионица, обиђу бар део Народног музеја Србије који можда избегавају због мале деце.

Ако смо вас инспирисали и охрабрили да породично посетите најстарији српски музеј и уживате у истраживању националног блага, радујемо се вашим утисцима!