ДЕВОЈЧИЦЕ КОЈЕ ЋЕТЕ ОБОЖАВАТИ: МАЛЕ КЊИЖЕВНЕ ЈУНАКИЊЕ НА ПОЗОРИШНИМ ДАСКАМА

Да су ЉУБАВ, ХРАБРОСТ И ДОБРОТА женског рода, најбоље показују посебне ДЕВОЈЧИЦЕ из књига које ћете заволети на прво читање. Неке од њих стигле су и на позоришну сцену и уселиле се у срца своје публике на прво гледање.

Овог Осмог марта препоручујемо вам три представе настале на основу књижевних дела чије су главне јунакиње – девојчице. Ми смо уживали у њиховим авантурама, дивили се њиховој храбрости и одважности, делили њихову тугу и њихову срећу и сада желимо да добар глас о њима путује даље.

ХАЈДИ: девојчица уз коју генерације и даље одрастају

Представа “Хајди, Позориште Бошко Буха, Београд

Уз авантуре девојчице Хајди списатељице Јохане Шпири засигурно су одрасли данашњи родитељи па је ова представа сјајан повод да поведете своје дете у позориште и заједно уживате.

Позната прича о девојчици коју на Алпима, далеко од света, одгаја деда а затим је тетка одводи у велики град да буде дружбеница богатој али болесној и усамљеној вршњакињи Клари – у овом сценском упризорењу задржала је сву топлину и емоције по којима је памтимо. Поред тога, Хајди има и важну лекцију за сваког од нас: децу ће научити да чувају пријатеље и да не дозволе да их љубомора уништи а одрасле праштању и помирењу као врлинама којих је све мање у свету отуђености.

Тешко је рећи да ли ће у овој представи више уживати деца или велика деца (родитељи). У позоришном мраку најстаријег дечјег позоришта, Хајди, Клара и Петар осветлиће и ваша најлепша сећања на детињство и истом љубављу пригрлити срца ваших малишана.

КИА СИБИН: необична девојчица у (дванаестом) мору обичних

Представа “Дванаесто море“, Позориште лутака Ниш

Да је написао само “на свету је превише осталих девојчица“ било би довољно да Игора Коларова поштујемо и волимо као аутора који подржава аутентичност и бодри нас да не одустајемо од себе утапајући се у море обичних са којима “пливамо“ кроз свакодневицу.

Дванаесто море много је више од те једне, често цитиране реченице стога истоимену представу у продукцији Позоришта лутака Ниш никако не смете да пропустите ако сте истински љубитељи позоришта.

Киа Сибин, Анг Е Сол, госпођа Фло, Један плус Један – сви ти необични јунаци из пера Игора Коларова подстаћи ће и децу и родитеље да размишљају о одрастању, пријатељству, усамљености, али и о филозофским питањима као што су почетак и крај свега…

Метафора о Месечевом врту, у ком Киа и Симона “гаје“ своје пријатељство, као и симболика недостајућег тигра дивно је полазиште да са децом разоговарате о томе шта истинско пријатељство јесте, како се оно стиче, негује и чува.

Запљуснути мудрошћу из Дванаестог мора, мали гледаоци упловиће у причу без краја, ону која ,,почиње много пре свог почетка и кад једном почне, више се не завршава“ (Анг Е Сол) а обојена је бескрајном љубављу према књигама и позориштем.

МУЛАН: ратница која руши планине предрасуда

Представа Мулан, Позориште за децу и младе, Крагујевац

Легенда о кинеској ратници која се прерушила у мушкарца како би уместо старог и болесног оца отишла у рат, нова је представа на репертоару крагујевачког Позоришта за децу и младе.

Позната прича коју су прославили анимирани и играни филм из продукција Волта Дизнија у драматизацији Тијане Грумић преиспитује једнакост, храброст и пожртвованост у контексту савремених проблема. Рат се у овој верзији Мулан води за природне ресурсе а традиција као сет наметнутних норми преиспитује се из темеља.

“Традиција је као планина – помериш ли само један камен, покренућеш лавину. А коме још треба лавина?“ – у овај животни савет који Мулан добија од оца стало је тешко бреме које на својим леђима носе они који су довољно храбри да мењају свет у ком живе.

И традиција је, да се вратимо на почетак, женског рода али је према женама ретко благонаклона. Зато ћемо о девојчицама, девојкама и женама које су кроз историју, културу, уметности, и као актерке и као измаштане јунакиње чиниле и чине овај свет (родно) праведнијим местом писати чешће и говорити гласније.

Сви ми којима оваква лавина промена треба у стварном животу – видимо се у позоришту!