Новости

АКИКО И СТЕФАН ТИЋМИ У ЛАЗАРЕВЦУ

Позоришна представа ,,Ја сам Акико‘‘ Миље Мазарак, настала по истоименом роману Стефана Тићмија, изведена је на сцени Центра за културу Лазаревац пред ученицима градских основних школа. Након тога, ђаци су присуствовали књижевном сусрету са писцем који су организовали Библиотека ‚‚Димитрије Туцовић‘‘ и удружење Дечја културна географија из Лазаревца. Разговор се завршио књижевном шетњом до Библиотеке, по узору на наше програме Шетам и причам.

Представа ,,Ја сам Акико‘‘, настала у копродукцији Центра за културу Панчево, БУДИ фестивала и Фестивала еколошког позоришта за децу и младе, говори о феномену усамљености код деце и показује нам да усамљеност не мора да буде страшна већ може бити узбудљива, инспиративна и креативна.

Софија Мијатовић која тумачи Акико каже да јој је било велико задовољство да наступа у Лазаревцу: ‚‚Деца имају данас проблем са пажњом, посебно кад је монодрама у питању и посебно кад је овако дуга монодрама. Морам да признам да је ово најбоља дечја публика пред којом сам играла. Испратили су од почетка до краја са пуном пажњом и ја сам им на томе презахвална‘‘.

Након представе, публика је упознала писца Стефана Тићмија који је са њима поделио своје утиске о различитим формама које је његова јунакиња попримила – о представи, цртаном филму, стрипу и највећем муралу у Београду са ликом Акико. Тићми је говорио и о томе како се постаје писац, зашто је читање важно, препоручио неке наслове и пошао са ђацима у књижевну шетњу до Библиотеке ‚‚Димитрије Туцовић‘‘. Успут је одговарао на бројна питања основаца а дружење се наставило и у свечаној сали Библиотеке.

Као што Тићми није ставио тачку на роман о Акико, тако се ни овај сусрет није завршио када смо коначно отишли кућама. Приче и енергија коју смо разменили у Лазаревцу који је овог пута био наша додирна тачка, тек ће дати свој резултат.

Snimak razgovora sa Stefanom Tićmijem u Lazarevcu, 17. maj 2022.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *