ЛЕТЊЕ ШТИВО ЗА ЦЕЛУ ПОРОДИЦУ

Ако вам се Његош и историја бокешког морепловства не чине као адекватна литература за најмлађе, ту смо да вас разуверимо. У сусрет 30. Которском фестивалу позоришта за дјецу, препоручујемо вам одабрана издања из њихове продукције. Било да летујете у Боки, на неком другом мору или пак далеко од било које обале, сигурни смо да ћете породично уживати у авантурама великих људи који су, наравно, прво били – деца.

ЊЕГОШ ЗА ДЈЕЦУ: Како расту велики људи

Драмски текст Петра Пејаковића, Миливоја Обрадовића и Славише Грубише ‚‚Како расту велики људи – Његош за дјецу‘‘ права је мала ризница мудрости. Ако је веровати ономе што пише на корицама, ова се књига ‚‚написала сама‘‘. Реч је, наравно, о шали њених аутора, врсних позоришних стваралаца, који су кроз игру и на сцени, а помоћу маште, легенди и Његошевих дела, испричали причу о детињству великог песника и владара.

Сигурни смо да да ћете породично уживати у читању ове књиге – деца у авантурама малог Рада и његовом трагању за Каменим морем и Морем ријечи а одрасли у великим мудростима којих су кратки дијалози у овој књизи препуни.

‚‚Његош за дјецу‘‘ нас све заједно ставља пред изазов да будемо бољи људи и да, ако већ нисмо, потражимо своје зрно доброте, зрно лепоте и зрно истине.

ИВО ВИЗИН: Пловидба кроз историју и традицију

Чувени бокешски поморац који је својим ,,Сплендидом‘‘ у 19. веку опловио свет одрастао је у Прчању, малом месту надомак Котора. Након деветогодишње пловидбе, цар Фрањо Јосип I одликовао га је белом почасном заставом која се чува у Богородичиној цркви у Прчању.

Драмски текст ‚‚Иво Визин: капетан од снова‘‘ Јелене Леле Милошевић говори о детињству поред Јадрана, одрастању без оца, болести која не бира и губитку највољенијих. Ово је и прича о великим дечачким сновима, о нади и љубави, о пријатељству, издаји и праштању.

Овај текст ће вас разнежити и охрабрити да, попут Ива и његовог друга Фридриха Белавите, сањате велике снове и не одустајете од њих.

Оне који летују у Боки, можда ће подстаћи посете Богородичину цркву у Прчању или Поморски музеј у Котору где је изложена макета ,,Сплендида‘‘.

ЂИР ПО КОТОРУ: Водич за децу и родитеље

Пред нама је несвакидашњи водич по граду у срцу Боке которске. Написан је за најмлађе али је веома информативан и стога га препоручујемо за целу породицу.

Од трга до трга, води нас кроз историју града и открива све његове тајне. Скренуће вам пажњу на установе које можете посетити, грбове на фасадама које можда сами нећете уочити, људе који су град стварали и његову историју писали.. Открићете историјске чињенице али и бокешке легенде, откриће вам најважније манифестације и места која треба да видите.

Овај ће вас водич повести од Трга од оружја, преко Трга од брашна па све до Трга од кина. Свратите у Поморски музеј, помазите неку мачку, потражите трагове прошлих времена на фасадама и уживајте упознајући Котор!

На послетку:

Кад дођеш у било који град,

и ако тај град буде случајно Котор ..

Уметничке инсталације Которског фестивала позоришта за дјецу су прича за себе. Препоручујемо да се о њима информишете на фестивалском сајту и да, ако вас пут нанесе у Котор, уживате тражећи галеба Џонатана, метле без вјештица, маслачак, хлад испод чаробне лампе или већ нешто по сопственом избору. Ми смо, зна се, на другој клупи до врата. А одатле, машта је граница.