НОВОГОДИШЊЕ ПРИЧЕ НА ЧИТАЛАЧКОМ КЛУБУ

У сусрет празницима, дружење са децом и родитељима на читалачком клубу Дечје културне географије и Библиотеке ‚‚Димитрије Туцовић“ посветили смо најлепшим новогодишњим и божићним причама.

Читали смо и причали о Деда Мразу и његовим помоћницима, о обичају кићења јелка и поклонима које прижељкујемо испод ње. Открили смо какве везе са божићним празницима имају црвендаћ, шећерлема и божиковина и разговарали о обичајима који нас вежу за најрадоснији хришћански празник.

Слушали смо Чајковског јер је ‚‚Плес Шећерне виле‘‘ из балета ‚‚Крцко Орашчић‘‘ обавезна празнична нумера. Осврнули смо се на сјајну Новогодишњу музичку бајку Београдске филхармоније и њихов традиционалан новогодишњи изазов којим сву своју публику позивају да кратким видео клиповима одговоре на задату тему. Резултати прошлогодишњих изазова су занимљиви снимци доступни на њиховом YT каналу које вам, док чекамо нов задатак, од свег срца препоручујемо да погледате.

Новогодишњи празници увек су повод да се разговара о универзалним темама као што је заштита планета, на шта нас је сјајно навела Андерсенова бајка ‚‚Јела‘‘, о друштвеној неједнакости која погађа и децу (Дикенсова ‚‚Божићна прича“ и Aндерсенова ‚‚Девојчица са шибицама“), али и о малим личним напорима да се свет учини лепшим местом за живот. Сазнали смо, тако, да једна мама као кока окупља сву децу из своје зграде да на Бадње вече пијучу, како једна бака која је остала сама окупља децу из зграде да ките јелку коју она више не кити, а добили смо и рецепт за снежне кугле које су наши другари правили за хуманитарни базар.

Дружење смо засладили бомбонама и новогодишњим жељама међу којим је највећа она да се у ДОБРОМ ЗДРАВЉУ и ЈОШ БОЉЕМ РАСПОЛОЖЕЊУ сусрећемо око ДОБРИХ КЊИГА.

Желимо вам да лепо проведетe празнике и остављамо вам препоруке за књиге и остале сјајне садржаје о којима смо на сусрету говорили:

* Најлепше божићне и новогодишње приче, Лагуна, Београд, 2017.

* Маури Кунас, Деда Мраз, Креативни центар, Београд, 2008.

* Балет ‚‚Крцко Орашчић‘‘, Народно позориште

* Плес шећерне виле, музичка нумера из балета ‚‚Крцко Орашчић‘‘, YouTube

* Београдска филхармонија, Новогодишња музичка бајка, YouTube канал БГФ

* Београдска филхармоније, Новогодишњи музички изазови, YouTube канал БГФ

Видимо се у наредној години!