МУЗЕЈ АФРИЧКЕ УМЕТНОСТИ: ЧУВАР ПРИЧА ЗА МАЛУ И ВЕЛИКУ ДЕЦУ (2. ДЕО)

МАУ ЗА ЦЕЛО ДРУШТВО: ПРОГРАМИ ЗА ШКОЛЕ

Tоком школске године, Музеј афричке уметности организује програме за групне посете, који се заказују и најчешће одржавају као вид амбијенталне наставе или школске и вртићке екскурзије.
На овим сусретима, након обиласка изложби, деца играју афричке друштвене игре, уживају у причама, као и у најразличитијим уметничким изразима из Африке: муралском сликарству, плесовима, вајарству или другим активностима у складу са договореном темом програма.

Међу радионицама које су оставиле највећи утисак на најмлађе посетиоце, Марија Милош издваја најуспешније програме: Уметност и митови народа Јоруба, Манкаломанија, Мини-модели за афричке мурале и осмишљене су као пратећи програми музејских изложби (за наведене радионице, то су биле изложбе Ибеђи – два пута рођени, Манкала, мисана игра и Традиционални мурали Африке). Такође, примери западноафричких маски које су изложене на сталној поставци Музеја, њихов визуелни израз, симболика и значења у матичним културама, били су нам полазиште у осмишљавању радионица Фантастичне форме.‘‘

„Од скоријих тема, издвојићемо и радионицу за децу Вексилогија у МАУ: мапирање Африке која повезује податке из историје и географије, и тумачење застава као симбола државности. Педесет четири афричке земље, њихове границе на мапи континента, боје и други симболи на заставама, били су надахнуће за игру у виду квиза, подстрек за асоцијације на основу назива језера и река, затим су деца бирала да на радионици цртају и праве од папира не само једну већ по неколико заставица. Током радионице умели су често да се задрже у разговору о слободи и равноправности, и волели су да слушају причу о црно-белој фотографији Београда украшеном заставама многих земаља света, снимљеној 1961. године, коју су видели на изложби Несврстани свет у МАУ.“

Групним посетама намењен је и посебан ликовни конкурс чији се најуспешнији радови излажу и награђују током манифестације Афро фестивал.

АФРОФЕСТИВАЛ

Последњи викенд јуна резервисан је за манифестацију Афро фестивал коју Музеј афричке уметности организује сваке године.
Тих дана у МАУ одржавају се редавања и разговори, вођења кроз изложбе, музички и плесни наступи, базар и други програмски садржаји, а посебан значај има учешће амбасада афричких земаља на завршном дану фестивала, Дурбару.

Временске прилике углавном су повољне да се програми током Афро фестивала изводе у башти Музеја. У овом амбијенту, деца су протеклих година заједнички осликавала тканине великог формата по узору на мотиве филафани, опробала се у хип-хоп плесу и афро-бразилској вештини капуера.

РОЂЕНДАН МУЗЕЈУ: ДОЖИВЉАЈ ЗА ЦЕО ЖИВОТ

Поред свих програма, кустоси Музеја афричке уметности организују и рођендане за памћење. Едукативно-креативне радионице поводом рођендана тематски прате актуелне музејске изложбе а једнако лепе утиске са ових програма носе и слављеник и гости. Досадашњи слављеници најчешће су бирали радионицу Фантастичне форме: Ђивара, маска народа Бамана које, како каже Марија Милош, имају нарочито важну симболику: ,,Маске ђивара се везују за бујност и обиље и легенду којом се слави знање, труд и заједништво у традицији Малија – што су све лепе поруке које доприносе свечаном рођенданском расположењу.’’

ВИДИМО СЕ У МУЗЕЈУ!

Aко смо вас инспирисали да трагате за добрим причама, онда нека нека буде из Африке. Уколико после ове препоруке одете у МАУ, радујемо се да нам причате како вам је било. Добре приче МОРАЈУ да се деле.

Видимо се у музеју!