МУЗЕЈ АФРИЧКЕ УМЕТНОСТИ: ЧУВАР ПРИЧА ЗА МАЛУ И ВЕЛИКУ ДЕЦУ

Да би се одгајило једно дете потребно је – цело село. (афричка пословица)Ова мудрост, као путоказ, одвела нас је у Музеј афричке уметности у Београду (МАУ) који чува приче, легенде и митове афричких народа.

Мудри кустоси знају да се прича најбоље чува када се дели а да су најмлађи посетиоци најважнија публика.

И деца и родитељи који су посетили МАУ, добро знају да су у центру села из пословице школа, библиотека, позориште и музеј. Свему осталом место je на периферији.

КАКО ДО МАУ: ЖИРАФЕ КАО ПУТОКАЗ

Музеј афричке уметности – збирка Веде и др Здравка Печара у Београду једини је музеј посвећен култури и уметности народа Африке у овом делу Европе. У непосредној близини кружног тока са жирафама у насељу Сењак, већ пола века можете да доживите Африку.

Кустоси и волонтери Музеја афричке уметности, уз велику помоћ уметника, стажиста, студената и других стручњака осмишљавају и реализују бројне програме. Марија Милош, виши кустос у МАУ, истиче да се велика пажња поклања креирању активности за децу: ‚‚Трудимо се да подстичемо њихову љубопитивост, сумњичавост, маштовитост, као и различита питања и одговоре који се тичу разноликости и повезаности друштава, природа, култура и уметности, у нашем и у другим временима.‘‘

Четири стална и небројено повремених програма за децу су мерљиви параметри њиховог вредног рада. Још је више оних који статистици ‚‚беже‘‘ а који се дуже памте. За тренутке радости које нова знања, искуства и сусрети у музеју носе – одаберите прави излаз на кружном току код жирафа.

ПОРОДИЧНИ ИЗЛЕТ У КУЛТУРУ: НЕДЕЉА У МАУ

Ако желите да посетите МАУ а нисте сигурни када, одговор на ову дилему је у називу програма – Недеља у МАУ.Осмишљен као начин да се у музеју угосте све генерације, овај програм састоји се из два дела – стручно вођење кроз сталну поставку или текућу тематску изложбу за одрасле и едукативно-креативна радионица за децу.
‚‚Док се креативне активности за децу одвијају у музејском кабинету на спрату, у музејским галеријама у приземљу одржава се стручно вођење, размењују се сазнања, утисци, питања, а неретко се стварају и нова познанства и другарства‘‘ каже Марија Милош.

Да су добре приче све што је понекад потребно и деци и родитељима, уверили су се и представници ДЕЦИметра једне Недеље у МАУ, и то на стручном вођењу кроз сталну изложбену поставку на тему Музеј као чувар прича коју је приредила Ана Ацић, студенткиња антропологије. Истовремено, деца су уживала у другим афричким причама на радионици Сликовите приче – рециклирај и забави се коју су водили Александра Гачић, мастер антропологије, и Јован Продановић, студент.

Описујући ток ове радионице, Александра и Јован кажу: „Након што деца чују од нас кроз какве су то авантуре прошли радознала птица кљунорог, тврдоглаво слонче, паук Ананси и други јунаци прича из Африке, следе креативне активности деце којима ће они сами приче и дочарати.‘‘
Ове радионице често се завршавају импровизованим театром на лицу места и настављају свој живот кроз кућне активности и игре.

* Овде застајемо да вам честитамо Светски дан музеја који се обележава данас. Наставак приче о МАУ је у наредном тексту који објављујемо сутра.