МОЋ МУЗЕЈА: У ПОРОДИЧНОЈ ПОТРАЗИ ЗА СУПЕР ХЕРОЈИМА

Ког суперхероја воле ваша деца а ко су били јунаци вашег детињства?
Шта мислите, да ли би пристали да Спајдермена замене Живојином Мишићем, Супермена Милунком Савић а Шимер и Шајн Надеждом Петровић и Миленом Барили ?

Проверите! Отиђите породично у музеј, погледајте изложбе, учествујте у програмима  и осетите МОЋ МУЗЕЈА. Под овим слоганом, од 14. до 20. маја одржава се манифестација Музеји за 10, а у оквиру ње обележава се Међународни дан музеја, национална недеља музеја и одржава се Ноћ музеја.

Из богатог програма манифестације, издвајамо дечје садржаје у пет градова.

Време да откријете МОЋ МУЗЕЈА са својом децом ускоро почиње!

КИКИНДА: МОЋ ЗНАЊА

Народни музеј Кикинда: сајам школа 14. маја од 18 часова

Спремите се да МОЋ ЗНАЊА спознате из скамије јер у наредним данима Народни музеј Кикинда постаје учионица. Изложба ‚‚Одличан 5 – историја школства у Кикинди‘‘ нас одрасле подсетиће на школске дане а деци дочарати начине на које смо ми учили.

У прикупљању експоната учествовале су школе које су обезбедиле велики број предмета (старих учила, карти, плаката, фотографија) као и грађани Кикинде који су доносили личне предмете које их вежу за школске дане.

У дворишту музеја, 14. маја биће одржан сајам школа.

ВАЉЕВО: МОЋ ИГРЕ

Народни музеј: радионице у договору са школама

Модерна галерија Ваљево: радионице за децу 14. маја, од 12 часова

Чега се играју ваша деца а чега сте се играли ви? Колико играчака имају и да ли су им све потребне? Могу ли да проведу дан без компјутера и умеју ли да се играју друштвених игара?

Значе ли вам нешто ове речи: арјачкиње барјачкиње, коларићу панићу, ласте проластe?

У Народном музеју Ваљево одржава се низ радионица за ваљевске ђаке на којима ће их кустоси водити кроз историју свакодневног живота деце у овим крајевима и открити им како су деца раније проводила доколицу.

МОЋ ИГРЕ можете открити и у суседној Модерној галерији Ваљево чији су кустоси припремили радионице за децу инспирисане сталном поставком. Међу делима чувеног Љубе Поповића, деца ће играти игре меморије са мотивима са његових слика, тражити музејска дела на основу задатих детаља и облачити портрет Љубице Мркаљ у посебно креираној дигиталној апликацији. Они који буду учествовали на радионици цртања, имаће част да њихова дела буду изложена у Модерној галерији док траје манифестација.

КЊАЖЕВАЦ: МОЋ ТОЛЕРАНЦИЈЕ

Завичајни музеј Књажевац: jaвни час за средњошколце 14. маја од 10 часова

У оквиру изложбе  „Музеј насиља удружења КултурПарк Београд“ одржаће се јавни школски часови за средњошколце о стереотипима, предрасудама и физичком насиљу у школама.

Будући да је ово тема за све генерације и да смо сведоци појаве вршњачког насиља у раном узрасту, нека овај догађај буде повод да и са млађом децом разговарате на тему како да се понашају према другарима

ЛЕСКОВАЦ: МОЋ МОДЕ

Народни музеј Лесковац: радионице за децу 14. маја од 18 и 16 – 19. маја од 10 часова

Како су се облачиле наше баке а како старе Римљанке? Какве ципеле су биле у моди пре 50 а какве пре 1500 година?

Одговоре на овакве дилеме најмлађима ће открити музејски кустоси на радионицама које прате изложбу „Кићење и облачење у лесковачком крају од праисторије до савременог добa”.

Кроз различите активности, деца ће се упознавати са тим како су се људи облачили и китили кроз историју,  како се некада давно израђивала одећа и накит, шта се могло закључити на основу одевања и кићења, како је изгледала једна соба у римској вили, свадба у лесковачком крају и још много тога.

БЕОГРАД: МОЋ КОМУНИКАЦИЈЕ

ПТТ музеј: дечје радионице 14. маја у 16 и 18 ч

Стална поставка ПТТ музеја у Београду је прилика да се данашња деца сусретну са начинима комуникације у прошлости. Убрзан развој технике и технологије који је донео Интернет у сваки дом довео је до тога да је деци а често и родитељима, тешко да замисле свет у ком се чекало на успостављање везе или одговор на писмо; у ком су се слали телеграми, куцало на машини и одлазило у пошту ради телефонског позива.

Након разгледања експоната међу којима су телеграфи, телефони, телепринтери, писаће машине и поштанске трубе, узимамо оловке у руке и – пишемо писмо!

Адресирамо, лепимо марку и унапред се радујемо одговору.

Ако откријете још неку МОЋ МУЗЕЈА, поделите je са нама.

И не заборавите да нам јавите које сте супер јунаке открили у музејским витринама.

Видимо се у музеју!

Препорука за другаре.