НАРОДНИ МУЗЕЈ КИКИНДА: МУЗЕЈ ПО МЕРИ ДЕТЕТА

Трагом мамута Кике, пронађене у глинокопу ‚‚Тозе Марковића‘‘, која је прославила најпре Кикинду а потом и њен музеј, и сами смо наишли на вредно откриће. Дечји клуб Народног музеја Кикинда прави је драгуљ који пажљиво брусе овдашњи музејски педагози. Највеће признање за њихов рад засигурно су деца која неће да иду из музеја а кад их једном изведете, сазнања која су понели као сувенир данима су тема свих њихових игара.

Водимо вас у равницу да, попут Лале из чувене пошалице, који се попео на лудају да види цео град, прођемо кроз музеј из ког се Кикинда види као на длану.

КУРИЈА: од затвора до музеја

У најстаријој и, по многим мишљењима, најлепшој згради у центру града, налази се Народни музеј Кикинда. Зграда Курије, која је изграђена као седиште Великокикиндског дистрикта 1839. године, а служила је потом и као судница и затвор, од 1946. године седиште је културе у овом банатском граду.

Више од 25 000 експоната кикиндског музеја чува се у неколико збирки: археолошка, историјска, етнолошка, природњачка и уметничка.

Откриће скелета мамута 1996. године у глинокопу ‚‚Тозе Марковића‘‘ довело је Кикинду у жижу јавности. Деценију касније, након опсежних истраживања и реконструкција, мамут је постао власништво музеја и један од симбола града по коме је и добио име Кика. Мамутица Кика инспирисала је бројне активности у музеју и граду, међу којима је најпознатији Мамутфест који сваког септембра привлачи велики број посетилаца.

Осим по мамуту, Кикинда је позната и као највеће зимовалиште сове ушаре па је јесен резервисана за Совембар, низ програма посвећен едукацији о овој заштићеној врсти птица.

Недалеко од Курије, налази се Сувача, jeдан од три сачувана млина на коњски погон у Европи а једини у овим крајевима. О Сувачи брину кустоси Народног музеја Кикинда који и овај простор бројним програмима чине веома привлачним за посетиоце.

ДЕЧЈИ КЛУБ: место где је учење игра

Дечји клуб Народног музеја Кикинда основан је 2019. године и по речима Драгана Киурског, музејског педагога у овој установи, замишљен је као ,,простор намењен деци, али и породицама, тако да задовољава њихове потребе, обезбеђује инспиративно искуство и учење кроз забаву (такозвани edutainment)‘‘.

Ентеријер дечјег клуба je веома допадљив спој дневне собе, учионице и играонице. Удобан двосед испред телевизора учиниће да се ваша деца осете као код куће док гледају један од два филма: Кикиндски мамут или Мудри зимују у Кикинди.

‚‚Ово је простор намењен деци, али и породицама, тако да задовољава њихове потребе, обезбеђује инспиративно искуство и учење кроз забаву‘‘, каже кустос педагог Драган Киурски.

Разноврсне активности у дечјем клубу распоређене су у неколико целина: активни сто (комбинација теоријског и мануелног разумевања музејских збирки), едукативни панели о музеју, његовој функцији као и о људима који у њему раде, панел са идентитетима Kикинде, панел о Сувачи, Kики и о совама.

У дечјем клубу доступне су друштвене игре са мотивима из Кикинде, радни листићи о Кики, совама и Сувачи за предшколце и радни листови са задацима о граду и музеју за нешто старију децу. Забави у музеју никад краја: овде је могуће проверити колико је тежак био мамутов зуб, колико је меко кикиндско брашно, можете се опробати у ткању, реконструисању предмета попут правих археолога.. Изненадићете се колико су информација ваша деца упамтила док су се играла и колико занимљивији од играчака могу бити музејски експонати.

Највеће откриће биће вам како време ‚‚лети‘‘ па будите спремни да у музеју проведете већи део дана јер Дечји клуб само је увертира за обилазак Народног музеја Кикинда.

МУЗЕЈ И ГРАД “ОД А ДО Ш“

За децу школског узраста, осмишљен је програм ‚‚Музеј од А до Ш‘‘ који им нуди да самостално истражују сталну поставку. Азбука појмова садржи 30 задатака који су бојама разврстани по музејским збиркама. Тако, на пример, одговоре на питања у наранџастим пољима треба тражити у просторији са археолошка збирка чија су улазна врата уоквирена истом бојом. Задаци су различитих нивоа и крећу се од оних лакших где је потребно само пронаћи одређен предмет, до захтевнијих – ‚‚напиши одговор, креирај, размисли и допиши‘‘.

‚‚Проласком кроз сталну поставку, радећи према радном листу, у пару, индивидуално или породично (пожељно због међугенерацијског учења), деца стичу тридесет појмова из локалног наслеђа чиме се са сигурношћу учвршћује њихов идентитет и развија осећај припадности крају у којем живе.‘‘, каже Драган Киурски и истиче да Народни музеј Кикинда има добру сарадњу са школама и вртићима из Кикинде а да је последњих година све већи број школа из других градова чији ученици долазе на екскурзију у Кикинду.

Уколико до сада нисте били у Кикинди а планирате да је посетите породично, скрећемо вам пажњу на музејски водич “Кикинда од А до Ш“, азбучник појмова са задацима који ће вас забавити и провести кроз знаменитости овог града.

Видимо се у музеју!

Начин на који кустоси Народног музеја Кикинда чувају и промовишу наслеђе и негују музејску публика, чине Кикинду вредном пажње и посете. А кад једном дођете у банатску равницу, уместо на лудају, попните се на први спрат Курије и јавите нам колико далеко у историју, културу, уметност и традицију досеже поглед.