МУЗЕЈ ВОЈВОДИНЕ: МЕСТО KОМЕ СЕ ДЕЦА СТАЛНО ВРАЋАЈУ

Трагом миша Харалампија, јутјубера који ноћу вршља по Музеју Војводине и разоткрива бројне музејске тајне, стигли смо у Нови Сад. У музеју нас је сачекала представа а главна јунакиња – баба Ангелина из Беркасова надомак Шида освојила је наша срца за сва времена. Захваљући овако необичном презентовању музејских експоната, сведочили смо одушевљењу деце када угледају сто секретер стар 200 година, позлаћене шлемове из 4. века или предмете од глине којима су се играла деца у праисторији. Оволика радост најмлађих и жеља да поново дођу у Музеј Војводине резултат су преданог и континуираног педагошког рада који у овој установи траје ЧЕТИРИ деценије.

МУЗЕЈ ПО МЕРИ ДЕТЕТА: почнимо причу од почетка

Традицију рада са најмлађима Музеј Војводине наследио је из Музеја социјалистичке револуције Војводине који је имао одељење задужено за бављење публиком и едукацијом пре четири деценије.
Данас, кад је музејска педагогија у развоју широм Србије, Музеј Војводине у свом тиму који се континуирано и посвећено баве најмлађом публиком броји чак пет стручњака.

Слађана Велендечић, виши кустос педагог и руководилац Одељења за односе с јавношћу и педагошки рад Музеја Војводине, била је наш домаћин једне суботе која јој није била радна а њена посвећеност, срдачност и стрпљење које смо тестирали до крајњих граница одговор су на сва могућа питања о томе како се постаје најбољи у овом послу.

На питања о опстанку у временима сталних и интензивних друштвених промена, Слађана каже да је фокус запослених у Музеју Војводине на сталном прилагођавању потребама публике а да су изазови највећи покретач за цео тим који чине музејски педагози, кустоси, конзерватори, рестауратори и бројни спољни сарадници…

МУЗЕЈСKА ИГРАОНИЦА: две деценије квалитетног културног програма

Сваке недеље у 11 сати, и тако већ двадесет година, деца се друже у Музејској играоници. Ови програми имају теоријски и прекатичан део – након што одређену тему обраде на деци прилагођен начин, деца уживају у креативном раду. У истој години тема се не понавља па, ако баш желимо да се бавимо бројкама, математика каже се у Играоници обради педесетак тема годишње а да их је до сада било на стотине.

Ако се бавимо оним што је од бројки важније а то су утисци посетилаца, Слађана Велендечић истиче да су ови програми толико вољени да им се деца стално враћају а да је највећи изазов мали простор који ограничава број учесника, због чега су претходне најаве неопходне.

ТЕАТРИЋ: кад експонати проговоре

Да неке музејске приче имају праве драмске заплете, најбоље сведочи програм Театрић. Реч је о драматизацијама које на деци разумљив и занимљив начин представљају одређене музејске експонате и сјајан су шлагворт за кустоско вођење након ‚‚представе‘‘. Оне ненаметљиво отварају велике и важне теме какава је културно наслеђе и сјајан су ‚‚мамац‘‘ да деца дођу а потом и безрезервно заволе музеј.

‚‚За сада имамо две представе Откуд шлем у бабиној башти која се бави необичним открићем чувених позлаћених шлемова из римског периода, а на поставци се наставља “озбиљан разговор” на тему шта је културна баштина и коме она заправо припада. Друга представа се зове Ау што је лепа млада. То је једна шаљива прича о љубави Васе и Јуце, проводаџисању, свадбеним обичајима, породичним односима, а на изложби се понављају “необичне речи” из представе упознавањем етнолошких предмета‘‘ каже Слађана Велендечић.
После античке и етнолошке збирке, нова музејска представа која је у припреми ставиће у фокус историјску збирку Музеја. Представа Kад се камила са коњем борила о Битки код Петроварадина је програм коме се кустоси унапред радују. ‚‚У њено осмишљавање су, осим нашег Оделења, укључени и позоришни професионалци тако да се надамо да ће граница квалитета бити још мало померена‘‘, каже Слађана.

МИШ ХАРАЛАМПИЈЕ: јутјубер на музејски начин

Серијал кратких али бескрајно симпатичних клипова снимљених у Музеју Војводине у којима је наратор миш Харалампије, показао је још једном да кустоси педагози ове установе заиста иду у корак са временом. Савременој деци овај формат је близак и допадљив а резултати су велико одушевљење при сусрету са музејским експонатима о којима су од Харалампија већ ‚‚чули’’.

‚‚Он је један веома шармантан миш, али пошто су га се остали запослени или посетиоци Музеја плашили кад га виде по дану, он је одлучио да се дању склони од људи, а да ноћу истражује Музеј, негову зграду, колекције, да трага за занимљивим причама.‘‘ октрива његова ауторка Слађа и открива нам проблеме са којима се њен јунак свакодневно сусреће ‚‚Он често упада у невоље, посебно када бежи од свог највећег непријатеља конзерваторке Зоране, која по сваку цену хоће да га се реши јер мишу није место у музеју. Али надамо се да ће Зорана ускоро открити да је он један посебан миш који воли музеј и зна како у њему треба да се понаша, а да се ништа не оштети‘‘.

У Харалампијевим авантурама уживају и сви гледаоци РТВ Војводине која је од недавно продуцент његових авантура и где се сваке суботе у емисији Добро јутро лењивци премијерно емитују нове епизоде музејских пустоловина овог миша необичног имена и још необичнијих интересовања.

KУСТОСKА ЈЕ ПРИЧА БЕСKОНАЧНА..

У омиљене програме најмлађих посетилаца Слађана убраја и породични програм А где сам ту ја – породични грбови и породично стабло на ком, током породичних посета, уз помоћ родитеља, деца решавају задатак и израђују породични грб или стабло.

Са великом радошћу најављује нам и нову музејску забаву за све нас који волимо Харалампија. Реч је о породичном програму Траговима Харлампија за који припремају мапу са бројним активностима за целу породицу.

И могли бисмо овако бесконачно… Ово је само наш избор из богатог програма Музеја Војводине и наш мали путоказ куда да пођете кад пожелите испуњен дан са својом децом.

ЕКСПОНАТИ ОД ЗЛАТА А СУВЕНИРИ ОД ЉУБАВИ…

Не заборавите да из Новог Сада понесете нешто за успомену а наша сугестија је да то буде нека од публикација за најмлађе. У понуди су класични радни листови али и они савремени, праћени мобилном апликацијом која у ваш дом уносу музејске експонате и кроз игру проверава нова сазнања која сте породично стекли.

И док чекамо ваше утиске из срца Војводине, изнова гледамо омиљеног јутјубера срећни што нас у мору лоших садржаја Панонско запљускује валовима пажње и поштовања. Видимо се у музеју!