Новости

ШЕТАМ И ПРИЧАМ: ВАЉЕВО

Шетњом кроз центар Ваљева, током које смо са ученицима четвртог разреда ОШ “Владика Николај Велимировић“ посетили Народни музеј Ваљево, Муселимов конак и Кулу Ненадовића, реализован је пројекат “Музеји и публика“ у сарадњи са Народним музејом Ваљево и Издавачком кућом “Интелекта“. 

Пратећи упутства из дечје културне мапе града, основци су се забавили тражећи одабране музејске експонате и научили више о историји и култури свог краја. Трагајући за породичним стаблом Ненадовића у Муселимовом конаку, деца су се упознала са најзначајнијим представницима чувене породице из Бранковине и њиховом значају за историју Србије у 19. веку. Разговор о Ненадовићима настављен је у Народном музеју Ваљево поред чајника Проте Матеје.

Други део обиласка био је посвећен највећем војсковођи из ових крајева, Живојину Мишићу. Трагајући за Мишићевим џепним сатом, деца су се у његовом ратном кабинету са Солунског фронта сусрела са начинима комуникације у рату и разговарала о Колубарској бици која је вођена на овим просторима.

Разговор је настављен крај споменика војводи Мишићу, а шетња завршена рецитовањем стихова код Споменика песништву. Да је Десанка Максимовић највећа српска песникиња, уверио их је и песник Аца Видић који их је дочекао на Десанкином тргу и са њима поделио личне успомене на сусрете са песникињом. 

Сусрет је завршен стиховима а растали смо се уз обећање да ће малишани у исту шетњу повести родитеље и другаре и наставити истраживање историје и културе свог краја које смо само започели.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *