Новости

ШЕТАМ И ПРИЧАМ: УЖИЦЕ И НА НЕБУ И НА ЗЕМЉИ

На првом ‚‚Фантаст фесту Ужице‘‘ који су од 18. до 23. септембра 2023. године организовали Градски културни центар и Народна библиотека Ужице прошетали смо нову културну руту ДЕЦИметра под називом ‚‚Шетам и причам: Ужице и на небу и на земљи‘‘. На овом путовању кроз време, од данашњих дана па све до праисторије, испричали смо многе приче и легенде о граду на Ђетињи.

Културно срце града, Народна библиотека Ужице и Градски културни центар, били су полазна тачка наше шетње. Наше дружење започели смо причом о најстаријој установи културе у граду, једној од првих штампарија у Србији, старим Рујанским четворојеванђељем а наставили легендама о имену града Ужица.

Постоје четири познате легенде о које смо причали смо до наше следеће локације на мапи – Хидроцентрале под градом. На овом месту, ушли смо у времеплов и вратили се у давну 1900. годину када је Ужице засијало. Прва хидроцентрала у Србији направљена по Теслиним принципима полифазних струја помогла је индустријски развој и електрификацију града.

Шетња нас је водила дуж корита реке Ђетиње о којој, такође, постоје узбудљиве и страшне легенде.

Над градом доминира утврђење из 14. века познато као Стари град. За њега се везује узбудљива прича о изградњи ове знамените ужичке тврђаве, као и приче о српским великашима који су столовали у њему, и касније приче о турским окупаторима, о разарању града па све до доласка Аустроугара и потпуног уништавања утврђења које је реновирано тек почетком 21. века.

Ту, код Хидроцентрале, ушли смо у лифт, прешли стари железнички мост и туристичким возићем наставили до Неолитског насеља ‚‚СтаПАРК‘‘. Возили смо се кроз клисуру реке Ђетиње, трасом некадашње пруге уског колосека а данас првом зеленом стазом у Србији. На Фантаст фесту испричали смо још једну ужичку легенду. То је прича о две врбе. У њој се говори о несрећној љубави двоје младих и њиховом трагичном крају. Испричали смо јеонако како се ове приче иначе преносе, од уста до уста, са свим променама које такав начин преношења прича подразумева.

На последњој локацији са наше мапе, Неолитском ‚‚СтаПАРК‘‘ упознали смо се са животом наших предака из давне прошлости. Најмлађи Ужичани уживали су у вођењу кроз свакодневицу неолитских људи, завирили у куће од блата. Видели смо како се обрађивала храна, израђивала одећа, чиме су се деца играла.

На самом крају наше шетње, сишли смо до реке. Пре повратка, уживали смо кратко време и у благодетима Стапарске бање. У повратку, ка граду и времену садашњем, запевали смо песме о Ужицу и договорили ново дружење на Фантаст фесту. До тада ће много воде протећи Ђетињом, јер све тече и све се мења, али добре приче које смо данас поделили, остаће нам заувек у срцу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *