Muzika

БЕОГРАДСKА ФИЛХАРМОНИЈА ЗА ДЕЦУ: ОЗБИЉНА МУЗИKА ЗА ОЗБИЉНУ ПУБЛИKУ

Да су за праве уметнике деца најважнија публика, сведочи и најбољи оркестар у Србији – Београдска филхармонија. Kонцерти за најмлађе на њиховом репертоару појавили су се пре петнаестак година а данас су веома важан и вољен део програма. За деценију и по Београдска филхармонија угостила је на хиљаде малишана свих узраста. Овај оркестар са једнаким жаром наступа за бебе, предшколце, ђаке и тинејџере. Није стога необично да су нарочито поносни на чињеницу да су већ стасале прве генерације публике која им долази на вечерње концерте а знају се – ‚‚од малих ногу‘‘.

‚‚ЗДРАВО, МИ СМО ОРКЕСТАР!‘‘

Последњи у низу концерата за предшколце и школарце, ‚‚Здраво ми смо оркестар‘‘, који је извођен у оквиру октобарског репертоара актуелне концертне сезоне, већ је постао нови омиљени програм најмлађе публике.
Јелена Милашиновић, ПР Београдске филхармоније, открива нам чаробну формулу за велики успех који сви дечји концерти постижу: ‚‚Најважнији критеријум кога се држимо је да програми буду адекватно прилагођени дечјем узрасту како репертоарски тако и по начину презентације. Зато смо развили динамичну сарадњу са глумцима, познатим личностима у улози наратора и визуелним уметницима, чије вештине децу додатно мотивишу да уђу у свет класичне музике кроз машту и забаву.‘‘

У интеракцији са нараторима, деца упознају оркестар и инструменте, извођаче и композиторе а озбиљна музика налази прави пут до њихових срца. За многе родитеље право је откровење да деца могу да воле Прокофјева, Бетовена, Сен Санса и Вивалдија. Чињеница да генерације деце редовно долази на филхармонијске концерте, подстиче тим БГФ на иновативност и разноликост. Из тог разлога они сваке године спремају нов дечији концерт а са радошћу се сећају најуспешнијих. Међу њима су Вивалдијева ‚‚Годишња доба‘‘ и актуелан концерт “Здраво, ми смо оркестар” кроз који се представљају различите оркестарске групе уз веома забавну, штосну и стилски разноврсну музику.

Прву посету филхармонији малишани памте по лепом а њихови извођачи по бројним анегдотама које су им улепшале не само дан, већ и целу концертну сезону. До ових дружења неки филхармоничари нису ни слутили да свирају контрабУс, виолонче или црвену трубу (контрафагот) нити да концертна публика може бити толико слободна и опуштена да почне да наручује песме које воли.

ИЗАЗОВИ КАО НОВЕ ПРИЛИКЕ: ДРУЖЕЊА У ДОБА КОРОНЕ

У време пандемије, када су се установе културе за публику затварале, Београдска филхармонија стигла је у домове многих од нас. У време највеће социјалне дистанце коју памтимо, филхармонија нам је била – никад ближа.

За овај необичан и врло успешан искорак можемо да захвалимо сјајном тиму на челу са Јеленом Милашиновић која каже да Београдска филхармонија изазове посматра као прилике па су нов начин живота искористили да релизују дигиталне програме и дружења.

Пролећа 2020. године одржан је низ музичких проба за децу који су се емитовали уживо на мрежама а на званичном сајту БГФ постављено је неколико дечјих концерата који су и даље доступни за преслушавање. На дну овог текста остављамо вам линк и топло препоручујемо сваки од концерата који се на њему налазе: ‚‚Пећа и вук‘‘ Сергеја Прокофјева, ‚‚Kарневал животиња‘‘ Сен Санса, ‚‚Вештица и маестро‘‘ Хауарда Грифитса.

О утисцима публике Јелена Милашиновић каже: ‚‚Фантастичне су реакције, не само због значаја који су музички програми имали у периоду осиромашеном за уобичајени начин живота, већ и због њиховог квалитета, и начина прилагођавања презентације у дигиталној сфери која је деци једнако приородна као и овај “аналогни” свет.‘‘

ОТВОРЕНЕ ПРОБЕ: У ГОСТИМА КОД БЕОГРАДСКЕ ФИЛХАРМОНИЈЕ

Уколико пожелите да Београдску филхармонију ‚‚упознате‘‘ изблиза, отворене пробе које организују сваког месеца у сарадњи са школама и вртићима најбољи су начин за то.
У првом делу овог програма, деца седе на местима филхармоничара и упознају се са другачијим звуцима и инструменталним бојама, а у другом делу слушају њихово спајање, односно целокупни оркестар који започиње пробу са диригентом.

Ово дружење, по речима Јелене Милашиновић, носи изузетно снажне поруке за најмлађе: ‚‚Једна од најважнијих лекција коју их учимо се односи на значај тима, јер оркестар мора да свира заједно, уз пуно слушања, поверања, ослонца и осећаја једних за друге. Поред тога, учимо их да музичари стално вежбају без обзира колико су успешни и врхунски професионалци у свом послу.‘‘

Отворене пробе изнедриле су и две звезде по којима многи малишани памте филхармонијска дружења. Тамара и Славица (виолисткиња Тамара Маринковић Томић и виолинисткиња Славицу Перић) препознатљива су лица међу најмлађом филхармонијском публиком које са децом сјајно комуницирају и неретко су ‚‚домаћице‘‘ филхармонијских концерата и дружења на отвореним пробама.

ПРАЗНИЦИ НАМ СТИЖУ: ВРЕМЕ ЈЕ ЗА НОВОГОДИШЊИ ИЗАЗОВ

Kо прати разноврсне програме које тим Београдске филхармоније организује како би популаризовао рад свог оркестра, сигурно му није промакао ‚‚Новогодишњи изазов‘‘. О идеји за један од омиљенијих новијих пројеката Јелена Милашиновић каже да су инспирацију пронашли у чувеним новогодишњим концертима своје куће који су постали бренд за себе.

‚‚Та прелепа хистерија за шашавим, необичним али увек оптимистичним крајем године на филхармонијски начин, инспирисала нас је да направимо празничну породичну активацију за децу како би и они имали креативног учешћа и играли се заједно са Београдском филхармонијом. Звезда 2022. године је перкусиониста Александар Сале Радуловић који је целокупну интернет заједницу научио како да од кухињских елемената направи инструменте. Одушевљени смо интеракцијом публике и њиховим креативним одговорима, а виртуози који су то најбоље усвојили били су награђени. Наравно да настављамо са овом врстом изазова и наредне, 2023. године јер они већ постају нова филхармонијска традиција.‘‘

‚‚У ИНАТ СВИМА И УПРKОС СВЕМУ‘‘, ВИДИМО СЕ У ФИЛХАРМОНИЈИ!

Док нестрпљиво чекамо новогодишњи изазов и мартовске концерте, сугеришемо вам да породично уживате у сјајним онлајн садржајима које нам Београдска филхармонија на свом сајту и YouTube каналу нуди.

Да парафразирамо мото једне скорашње кампање, у инат свима (који мисле да деца не воле класику) и упркос свему (бројним шаренијим али не и квалитетнијим садржајима), видимо се у Београдској филхармонији!

Препоручујемо вам да послушате:

Камиј Сен-Санс, Карневал животиња

Сергеј Прокофјев, Пећа и вук

Хауард Грифитс, Вештица и маестро

Новогодишња музичка бајка

* Фотографије коришћене у тексту власништво су Београдске филхармоније. Аутор фотографија је Марко Ђоковић.