Новости

МИЛОЈЕ РАДОВИЋ У ЛАЗАРЕВЦУ: ‚‚ЛЕПЕ СУ РЕЧИ НАЈБОЉА ХРАНА‘‘

Поводом Светског дана здраве хране који се широм света обележава 16. октобра, ученици првог разреда ОШ ‚‚Кнез Лазар‘‘ из Лазаревца дружили су се са песником Милојем Радовићем у Библиотеци ‚‚Димитрије Туцовић‘‘. ‚‚Кухињске песме‘‘ подстакле су нас на разговор о здравој храни и квалитетним културним садржајима за децу. И мада делује да ове области немају додирних тачака, дошли смо до закључка да је у оба случаја од велике важности да бирамо оно што конзумирамо.

Стиховима које је песник ‚‚закувао‘‘ лазаревачки прваци оживели су бројне кухињске реквизите у Библиотеци: лонце, шерпе, варјаче, кутлаче… Смењивали су се стихови, осмеси и аплаузи. Дечја културна географија дала је свој допринос овом дружењу кратким упознавањем са значајем правилног одабира намирница али и других важних нејестивих садржаја које свакодневно конзумирамо. Научили смо шта значи јести ‚‚на кашику‘‘, које поврће никако не смемо да избегавамо, шта је то пирамида исхране и како да се здравије хранимо. Разговарали смо и о храни за душу, како да бирамо шта читамо, гледамо, слушамо…

Кад смо се већ сви опустили, сазнали смо и ко се већ опробао у кухињи а ко тек планира, како су песника надмудрили његови верни читаоци и какве везе један мамут из музеја има са здравом исхраном.

Дружење смо засладили домаћим колачима и непрсканим јабукама Милице Стојковић из удружења ‚‚Етно домаћица‘‘ и завршили хорским рецитовањем:

‚‚Лепе су речи најбоља храна

храни се њима свакога дана.

Другаре своје њима почасти

и расти, расти, све нас надрасти.‘‘

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *