Музеј

ДЕЦИМЕТАР НА МАМУТФЕСТУ: КИКА, СРЕЋАН РОЂЕНДАН!

Ако никад нисте ишли на рођендан код некога ко је стар пола миленијума, не знате какву забаву пропуштате. Откриће мамутице Кике која се чува у Народном музеју Кикинда, већ 16 година обележава се сваког септембра манифестацијом Мамут фест. Кустоси али и сви други који у организацији овог догађаја учествују из године у годину чине да Мамут фест постане место окупљања веселе и радознале дечје публике.

Ове године, Дечја културна географија била је Кикин гост а овај текст није ни близу довољан да сабере све утиске које смо из Кикинде понели.

КАД МУЗЕЈ ПОСТАНЕ РОЂЕНДАОНИЦА

Већ на улазу у зграду Курије, сачекале су нас заставице, балони и озвучење – да се зна да је рођендан. Кад музеј постане играоница а кустоси аниматори, добар провод је загарантован.

Целодневни програм овогодишњег Мамут феста био је подељен у две целине. Током преподнева у дворишту музеја одржан је Базар музеја и идеја на ком су се представили гостујући музеји а поподне је било резервисано за тематске ликовне радионица музеја домаћина. Отворена је и изложба ‚‚Музеј у очима деце‘‘ на којој је представљен резултат рада на дечјим радионицама протеклог лета, а дан се завршио концертом за бебе и представом за старију децу.

МУЗЕЈ (ЈЕ ЛЕПШИ) У ОЧИМА ДЕЦЕ

Интерактивна изложба коју су кустоси педагози приредили како би представили свој рад са групом најмлађих суграђана који су лето провели у музеју, показала нам је како сваки музејски експонат може бити сагледан на нов начин. Наш домаћин, кустос педагог Драган Киурски, посебно нам је скренуо пажњу на нову вредност коју експонати добијају променом угла гледања.

Радионице на којима је група деце истраживала сталну поставку и одабрала своје фаворите међу експонатима водио је стручни тим Народног музеја Кикинда. Они не крију да су се сјајно забавили док су са децом откривали звук са гусала и грамофонских плоча, накит какав су носиле најугледније жене Баната, начине да се круни и меље кукуруз… На овим програмима говорило се о новцу и новчаницама, о чувању хране пре фрижидера, о пеглању пре струје, круњењу кукуруза на рице и млиновима на коњски погон.


Изложба је интерактивна па су се и сви посетиоци опробали у свакој од ових активности: слушали су звук гусала и грамофона, мерили су лекове на теразијама као стари апотекари, осликали новчанице, скинули веш са штрика и попеглали га.

ДОБРЕ ИДЕЈЕ СУ ТУ ДА СЕ ДЕЛЕ: БАЗАР МУЗЕЈА И ИДЕЈА

Неколико музеја из целе Србије представило је своје програме за децу на Базару музеја и идеја који jе одржан у дворишту музеја током преподнева. Била је ово прилика да завиримо у програме од којих неке већ планирамо да посетимо у матичној кући.

На штанду Народног музеја Србије упознали смо се са необичним словима из старословенског језика и сазнали све о програмима за децу у Музеју Вука и Доситеја који је саставни део националног музеја.

На штанду Народног музеја Лесковац научили смо шта су то амулети и чему служе а затим су деца, под будним оком кустоса, направила своје амајлије.

Живо је било и на штанду музеја Тера (Terra) где смо се опробали у вајању, на штанду Народног музеја Зрењанин где смо играли друштвену игру инспирисану њиховим градом а многима се веома допао и сусрет са најнеобичнијим представницима инсеката које су им представили кустоси Природњачког музеја у Београду.

Најдуже смо се задржали на представљању ПТТ музеја, и то на њиховој радионици ‚‚Поштански сатић‘‘. Неколико експоната увело нас је у причу о историји поштанског саобраћаја а затим смо цртали, адресирали и писали разгледницу из Кикинде. Оне су заиста и послате, и то убацивањем у велико жуто сандуче а баке и деке ових девојчица искрено су се обрадовале неколико дана касније када им је поштар покуцао на врата.

Кад смо већ ту, ред је да уловимо мамута: ДРУЖЕЊЕ СА КИКОМ

Под заједничким називом ‚‚Кикине ликовне занимације‘‘ низ креативних радионица инспирисаних мамутом одржани су у другом делу дана. Уз малу помоћ домаћина и њихових сарадника, деца су правила отиске мамутових стопала, необичну играчку – Кикину мрдалицу, маске да се и сами преруше и мамута а они најхрабрији, одважили су се да луком и стрелом улове мамута.

И кад помислите да је богатом програму крај и да је за једна дан било и превише, ту су неуморни кустоси из Народног музеја Кикинда да позову на концерт за бебе и нешто старију децу да обрадују представом ‚‚Ружно паче‘‘ Народног позоришта Суботица. Представа без иједне речи, уз пуно мимике и пантомиме, а како и приличи мултиетничким срединама, на крају овог дана још једном нам је послала поруку да је само машта безгранична а да се разлике лако превазилазе када за то постоји воља.

Кика, хвала на гостопримству. Било нам је задовољство!