Новости

“МОЈ ЕКО ОТИСАК“ У ПАНЧЕВУ

Чију планету трошимо и коме смо дужни воду, ваздух и земљиште? Колики је наш еко отисак и којим навикама можемо да га смањимо?
Одговорима на ова питања и одлукама за будућност са ученицима четвртог и шестог разреда ОШ ‚‚Јован Јовановић Змај‘‘ обележили смо Међународни дан заштите животне средине у Народној башти у Панчеву. Радионице су биле део програма манифестације ‚‚Култура и уметност за спас земљишта‘‘ коју су организовали Градска библиотека Панчево и Глобални покрет ‚‚Спасимо земљиште‘‘.

ЕКО ОТИСАК: колико штете наносимо планети?

Са ученицима шестог разреда и њиховом наставницом Драганом Тепић разговарали смо о појму еколошког отиска и начинима да свако од нас утиче на његово смањење. Ко су у контексту природног капитала земље кредитори а ко земље дужници, шта је Дан еколошког дуга и зашто се сваке године све више помера према почетку године, открили смо кроз низ примера из свакодневице.

Док су нам ђаци откривали ко једе салату из свог дворишта а чији родитељи не затварају славину кад перу зубе, донели смо заједничку одлуку да штедимо.

ПЛАНЕТА ЈЕ ЗАЈЕДНИЧКА КАСИЦА:

животним навикама до смањења еколошког дуга

Где је реч о капиталу и дугу, ту је тема и штедња. Уместо новца, одлучили смо да уштедимо много више: неко дрво, неко шуму, неко поток, неко парче неба.

У касици облика планете Земље сакупиле су се бројне одлуке за будућност у којој сви желимо да што више ШТЕДИМО ПЛАНЕТУ: да смањимо потрошњу воде док се купамо, да на тренинг идемо пешице, да не остављамо смеће у природи, да посадимо дрво, да једемо сезонско воће…

Поносни на мале одлуке које могу донети велике ефекте.

РЕЦИКЛАЖА: Окраћале панталоне и тесна мајица – таман за нову употребу

На другој радионици прешли смо са речи на дела.

Пошто смо показали како се једна мајица брзо и једноставно трансформише у цегер, ученици четвртог разреда учитељице Марије Станојевић покушали су исто. Потом су пустили машти на вољу и уживали у процесу стварања: од старих панталона настајали су шортсеви, траке за главу па чак и грејачи за ноге. Мајице су редизајнирали сечењем, необичним везивањем и исцртавањем апликација.

Док су уживали у трагању за новом употребом бескорисних комада одеће и учили шта је рециклажа и екологија, провукле су се у разговору и друге компликоване речи чија смо значења разоткривали на радионици са њиховим старијим другарима.

Са дела смо се опет вратили на речи и, завиривши у унутрашњост планете, пронашли смо бројне начине да штедимо природне ресурсе док још није касно.

Од старе одеће нов модни детаљ: рециклажа је игра кад сте креативни као Змајеви четвртаци.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *